Skægkræ bekæmpelse

skægget sølvkræ

Skægkræ bekæmpelse er ikke så ligetil. De små vingeløse insekter har invaderet de danske hjem – især i jylland. De går også under navnet skægget sølvkræ.

Skægkræ ligner sølvfisk. Og de er også i familie. Men førstnævnte er noget større – og som navnet antyder, har de ‘skæg’. Eller noget der under lup kunne minde om skæg. Mere info om forskellene på de 2 nedenfor.

skægkræ bekæmpelse

Hvor findes skægkræ?

Du finder skægkræ i alle rum – uanset luftfugtigheden. Kræene har det fint og trives i tørre, varme stuer, køkkener og værelser. Sølvfiskene trives derimod kun i de køligere og fugtige rum, som badeværelse og bryggers. Men sådan er det altså ikke med deres artsfæller med ‘skæg’.

Ovnfisk?

Skægkræ kaldes også ovnfisk. Det gjorde de i hvert fald tidligere. Det har netop noget at gøre med, at de faktisk foretrækker de lune rum (f.eks. et dejligt lunt køkken med en varm ovn). Derfor er det ikke helt så svært, at finde ud af, hvilken art man har med at gøre, hvis du spotter skægkræ i køkkenet eller stuen. Det er jo typisk steder, hvor der er lunt og rart.

Hvad spiser skægkræ?

Skægkræ foretrækker fødevarer med højt indhold af kulhydrater, så de små skæggede sølvkræ spiser f.eks. dine krummer. Så hold øje med køkkenskabe og -skuffer, for der vil de trives. De kan også finde fine skjulesteder og boliger under gulvbrædder, lister, i vægge – og ja; i sengen. Og det kan være slemt ubehageligt, at vide at de små insektlignende kræ, kravler lystigt rundt omkring. Ikke at de bider, men det er nu alligevel ikke så rar en fornemmelse, hvis man pludselig har fået nye sengekammerater.

Skægkræ vs. sølvfisk

skægkræ vs sølvfisk hvad er forskellen

Skægkræ vs. sølvfisk – og hvad er så forskellen på de to:

Skægkræ er større end sølvfisk. De er cirka 15 mm lange, hvor sølvfisk er cirka 10 mm.
Skægkræene har tydelige små ‘skæg’stubbe eller børster på især forkroppen. De kan derimod ikke ses på sølvfisk.
Både følehorn og haletråde (eller -børster) er længere på skægkræene, end de er på sølvfiskene. Faktisk er ‘kræets’ følehorn og haletråde nogle gange endnu længere end kroppen.
Sølvfisk har som bekendt en lidt shiny og blank overflade (sølvagtig). Skægkræ er mere matte, og har en mere brunlig-grå farve.
Skællene på en sølvfisk peger bagud, hvor de peger forud på skægkræene.
Men der hvor de 2 små skadedyr slet ikke ligner hinanden, er på deres levevis – og nærmere; de levevilkår de trives under.

Hvor stammer de fra?

Man opdagede de små skægkræ i Oslo i Norge i 2013, og siden har de hastigt spredt sig til både Danmark og Norge. Så umiddelbart virker de som et nordisk skadedyr. Ingen kan helt afgøre, hvor de oprindeligt stammer fra.

Men uanset, så er skægkræ for alvor flyttet ind i de danske hjem i 2019. Det startede ud i Østjylland, og nu er de ved at sprede sig til det vestjyske. Og det skal vi naturligvis forhindre.

Skægkræ bekæmpelse

Skægkræ bekæmpelse kan foregå på flere måder. Men metode og midler kommer også rigtig meget an på omfanget.

Der er kommet en ny type limfælde med lokkemad, der i et vidst omfang kan hjælpe. Men det vil ikke løse problemet, hvis du har besøg af mange af de små kræ.

Hvis du ønsker vores assistance til at udrydde skægkræ, gør vi følgende:

  • Besøg – En af vores skadedyrsbekæmpere kommer forbi, så vi kan vurdere omfanget – og om der i det hele taget er tale om skægkræ.
  • Behandling – Ud fra hvad vi finder, vil vi foreslå en behandling. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med en sprøjtebehandling af skægkræene i flere rum.

Vi hjælper dig med at slippe af med de små skadedyr, så du med sikkerhed ved, at behandlingen udføres forsvarligt og med godkendte sprøjtemidler, hvis det bliver nødvendigt.

Én behandling er oftest nok.

Læs evt. artiklen om om skægkræenes hærgen hos TV2.

Få professionel hjælp til skægkræ bekæmpelse

Vi har mange års erfaring med at bruge et effektivt og miljøskånsomt middel til skægkræ bekæmpelse. Midlet er ikke til skade for andre end skadedyrene. Samtidig har vi konkurrencedygtige priser på behandlingen, så du kan trygt kontakte os.

Skægkræ spreder sig med lynets hast

Skægkræ kan pga deres størrelse og smidighed komme ind i alverdens små revner, huller og sprækker. De kan også kravle lodret op ad vægge og mure. Det betyder, at de snildt kan bevæge sig op ad møbler, skabe eller et sengegærde. Det medfører, at de kan sprede sig rundt i hele huset. Det er faktisk lige modsat sølvfisk, der bliver i de fugtige rum som badeværelse og bryggers. De fleste panikker, når de pludselig finder skægkræ i pakken med morgenmadsprodukter i køkkenet eller ved sengen, og så er det ellers i gang med bekæmpelse.

Et enkelt skægkræ kan lægge op til 150 æg i sin levetid. Så formeringen kan gå vanvittigt hurtigt.

Levevilkår

Du finder skægkræ alle steder i huset, hvor det der er lunt. De trives, modsat sølvfisk, ved stuetemperatur 20-22 grader. De små kræ er nemlig ligeglade med, om der er tørt eller fugtigt i rummene.

De lever af alle slags madrester, og trives derfor især i køkkener og andre steder, hvor der opbevares fødevarer og andet spiseligt. Generelt kan man sige, at hvor der spises, der spildes, og der kan de små skæggede kræ godt lide at opholde sig.

Kontakt og få et uforpligtende tilbud

Som et autoriseret firma til skadedyrsbekæmpelse, der har 20 år på bagen, kan du være helt tryg ved at kontakte os.

Vi udregner prisen ud fra omfanget.

Vi kører ud til skægkræ bekæmpelse i Holstebro, Ringkøbing, Skjern, Videbæk og omegne.