Bekæmpelse af borebiller

Bekæmpelse af borebiller - landsdækkende:

Borebiller kaldes også træorm og møbelorm, og er træædende skadedyr. Har du fået besøg af dem, er en effektiv behandling af borebiller eneste vej frem.

Det er vigtigt at reagere med det samme, hvis man finder tegn på borebiller i møbler, på loftet, i tagkonstruktionen. Eller andre steder i og udenfor hus, udhus eller andre bygninger. På sigt kan de små skadedyr nemlig underminere hele bygningskonstruktioner (især tagkonstruktionen). Er de små skadedyr gået i krig med dine antikke møbler, vil møblerne med tiden kollapse. Og så rykker de videre til næste trægenstand. Derfor er et effektivt middel mod borebiller vejen frem, hvis du vil sikre at skadedyrene stoppes.

Du kan læse meget mere om bekæmpelse af borebiller
og andre fakta om skadedyrene nedenfor – se også vores videoer.

Bekæmpelse af borebiller er nødvendigt
video: se hvordan skadedyrene gør:

Behandling af borebiller - hvordan gør man?

Vil du selv i gang med en behandling af borebiller, anbefaler vi, at du er yderst påpasselig. Det giftstof man skal bruge, er ekstremt skrapt, lige når det sprøjtes ud. Lige præcis derfor bærer vi altid sikkerhedsudstyr, iltmaske og sikkerhedsbriller. Altså sikkerhedsudstyr fra top til tå. Og det bør du som minimum også, hvis du vil i gang selv. På den måde bliver giftstofferne ikke indåndet, inden det trænger ind i det inficerede træ. Samtidig kan det være svært at nå op i højderne, især ved spær på loftet, og også her har vi det nødvendige udstyr, og er gerne 2 om større opgaver.

Mere info om gør-det-selv nedenfor.

Bekæmpelse af borebiller foregår ud fra en individuel vurdering af problemet. Hvis du selv mener, at du kan håndtere både omfanget og bekæmpelsen er det rigtig godt. Men bemærk at det ikke bare er lige til at få bugt med dem. Og har du ikke fået ram på alle – ja så fortsætter problemet.

Professionel bekæmpelse af borebiller

Hvis du vil lade os om at stå for bekæmpelse af borebiller, er du sikker på at behandlingen udføres mest hensigtsmæssigt og effektivt. Omfanget og udbredelsen af skadyrene afgør både behandlingens omfang og prisen. Du kan være helt tryg ved behandlingen, da vi kun anvender et godkendt og miljøskånsomt middel mod borebiller.

Vi rådgiver dig efterfølgende om, hvordan du kan forebygge mod nye borebilleangreb (og du får flere gode råd her på siden).

Se en video med mere info om bekæmpelse af borebiller nedenfor.

borebille

Tegn på borebiller i træ, spær, trægulv
eller tagkonstruktion

Bekæmpelse af borebiller er nødvendigt, hvis du har opdaget små huller i træværk som spær, møbler eller i fodpanelerne. Eller hvis du har fundet savsmuld på træet, gulvet eller på bilen i garagen. Det er klare tegn på, at du har fået besøg af borebiller og deres larver (træorm).
Borebiller er stort set kun et problem, hvis de kommer ind i et hus eller i de tilhørende bygninger som redskabsrum og garager. Her angriber billerne alt slags træ. Dermed borer de i træbjælker, spær, trægulve, møbler af træ og alt andet træmateriale.
De små skadedyr går sågar gerne i musikinstrumenter af træ og kurve eller møbler af pileflet. Derfor skal der altid behandles med et effektivt middel mod borebiller, hvis man vil slippe for større ødelæggelser.
borebilleangreb i tagkonstruktion - huller i træ

Hvis du kan nikke ja til de nævnte tegn, er det yderst nødvendigt at gribe ind med bekæmpelse af borebiller med det samme. Ellers formerer de sig, og fortsætter med at ‘udhule’ alt det træ, de kan komme nær. En effektiv behandling af borebiller er eneste vej frem.

Fakta om borebiller

Borebillerne starter ud som små larver, der graver sig dybt ind i træet. Når de efter ca. 2-3 år er fuldvoksne biller, kravler de gerne rundt på det træ, hvor de er udklækket. Omvendt kan larverne leve i træet i op til 7-8 år, inden de udvikler sig til voksne borebiller. Og det er mange gange, de får bidt og spist sig igennem over så lang tid.

De voksne borebiller lægger så deres æg i revner i træet, og cyklussen gentager sig, og de små larver graver sig dybt ind i træet.

Det betyder, at de over flere år kan lave mange og lange tunneller, der til sidst fører til reelle bygningsskader. Borebiller udvikler sig derfor til et stort problem, og de betragtes i den grad som skadedyr, hvis de ikke stoppes i tide. Derfor er bekæmpelse af borebiller vigtigt.

Hvordan ser en borebille ud?

Den almindelige voksne borebille er ca. 3-5 mm lang, og er generelt kendt som et alvorligt skadedyr, så her kræves bekæmpelse af borebiller. Billen er brun, og har striber ned ad dækvingerne. Der findes flere arter af borebiller, der alle borer i træ, eksempelvis husbuk og egeborebille, og de kaldes desuden for træorm. Men det er de træædende larver, der er synderne. De små hvid/gullige larver er forstadiet til selve billen. Men de kan forblive larver i mange år, og leve lystigt i træ, hvis forholdene er gunstige. Faktisk op til 8 år. Mere om arterne inden for borebiller her.

bekæmpelse af borebiller

Video om bekæmpelse af borebiller

I videoen kan du se lidt flere fakta om borebillen, og hvorfor det er essentielt at sætte ind med bekæmpelse af borebiller, hvis noget er angrebet.

Huller i møbler af træ? Savsmuld på gulvet? Så er behandling af borebiller måske rette vej

Hvis du finder små huller i møbler af træ eller små bunker af savsmuld (boremel) på gulvet, er borebillen muligvis på spil. Og så er en behandling af borebiller nødvendigt. Billerne og deres larver er bestemt ikke kræsne, så det kan være stort set alle typer af træ i alle former og farver, der bliver angrebet. Dog skal man være opmærksom på, at der i flere år efter en behandling mod borebiller fortsat kan drysse støv ud. Også selvom der ikke er levende borebiller og larver i træet.

Det kan også være en husbuk eller en splintvedbille – der er underarter af borebillen. De karakteriseres også som træædende skadedyr.

Uanset arten er det dog vigtigt at være opmærksom på at det kan udvikle sig – hurtigt. Hvis det altså drejer sig om levende, aktive skadedyr.

Tegn på borebiller – huller i møbler og træ:

Tegn på aktive borebiller er:

  • Huller i træ – De voksne biller efterlader de såkaldte flyvehuller, når de forlader træet. Hullerne er ca. 1-1,2 mm i diameter
  • Boremel / savsmuld – En slags boremel fra træet i en kombination med billernes og larvernes ekskrementer vil være at se på gulvet
  • Larver eller (flyvende) borebiller nær træ. Er det tilfældet, så skal du straks finde en behandling mod borebiller

Har du fundet ovenstående, har du helt sikkert fået ubudne gæster. Så er der ingen kære mor, og du bliver nødt til at sætte ind med behandling af borebiller med det samme. Ellers formerer de sig.

borebille

Dækker forsikringen bekæmpelse af borebiller?

En typisk husforsikring dækker sjældent bekæmpelse af borebiller. Nogle forsikringer dækker heller ikke skaderne påført af billerne. Borebillerne kan have været aktive i mange år, hvilket forsikringsmæssigt kan blive meget bekosteligt, da hele huset kan være ved at kollapse. Det ved forsikringsselskaberne godt, så derfor er skader fra især træædende skadedyr som borebiller, ikke dækket af en typisk forsikringspolice.

Hvis du har tegnet en udvidet forsikring, så tjek om den også inkluderer svamp og insekter. Er det tilfældet, kan du være heldig. Kontakt dit forsikringsselskab og hør om de vil dække omkostningerne til bekæmpelse af borebiller.

Borebille bekæmpelse pris?

En pris på borebille bekæmpelse kan du først få, når vi ved lidt mere om dit problem. Men uanset hvad, så koster en behandling af borebiller ikke det hvide ud af øjnene. Og slet ikke sammenlignet med hvad ødelagte trækonstruktioner kan koste på sigt.

Hos Vestjysk Skadedyrskontrol får du altid en fair og konkurrencedygtig pris på en effektiv behandling. Det er under alle omstændigheder langt billigere at gøre noget ved problemet med det samme. Ellers kan husets bærende konstruktion blive komplet ødelagt. Det gælder også for dine møbler og alt det andet, de små skadedyr sætter tænderne i.

Bekæmpelse af borebiller – hvis du helst vil overlade det til professionelle

Har du brug for hjælp til bekæmpelse af borebiller, så kan vi bistå med en behandling med et effektivt middel mod borebiller.

Hjælp til andre skadedyr? Eller mere info om borebille bekæmpelse?

Vestjysk Skadedyrskontrol er medlem af Brancheforeningen for professionelle skadedyrsbekæmpere. Ring for en pris på borebillebekæmpelse.

Billeder af bekæmpelse af borebiller udført af Vestjysk Skadedyrskontrol